Stel je voor dat je Koning bent en je je land wilt beschermen tegen ongewenste indringers, maar ook wilt beletten dat jouw onderdanen het land verlaten. Dan bouw je er gewoon een hoge muur omheen. Zoals de Chinese Keizers deden met de grote Chinese muur. Kun je je voorstellen dat die grote en hoge muur (destijds) erg effectief was? China is niet voor niets zo lang een onbekend gebied geweest.

Het gebruik van proxy servers

Stel je je nu eens voor dat je een website hebt waarvan de inhoud alleen bestemd is voor mensen in een bepaald deel van de wereld, of zelfs een bepaald land. Om de website heen kun je geen hoge stenen muur bouwen als bescherming maar wel een virtuele. Je kunt de website beveiligen door een  speciale toegang met inlognaam en wachtwoorden in te stellen, maar die zijn niet geografisch gebonden. Dus moet je iets anders bedenken. Je stelt dan in dat toegang tot je website alleen mogelijk is als het ip-adres een bepaalde waarde heeft.

Iedere computer en ieder netwerk heeft een uniek ip-adres wat geografisch gebonden is. IP-adressen bestaan (nu nog) uit een combinatie van vier getallen. Die getallen (0 tot 255) worden via de internet serviceproviders aan hun abonnees verstrekt en iedere internet serviceprovider heeft zijn eigen set van nummers. (Men is op dit moment bezig om die IP adressen uit te breiden naar 6 sets van getallen, omdat de bestaande 4 sets nagenoeg op zijn)

Als je dit ingesteld hebt, wat bijvoorbeeld met de website ‘Uitzending gemist’ het geval is, krijg je, als bezoeker die vanuit het buitenland die website bezoekt,
een tekst te zien als:  De website van uitzending gemist detecteert dat je vanuit het buitenland de website bezoekt, en blokkeert dan een groot deel van de uitzendingen in verband met rechten op bepaalde programma’s.

Buitenland

Dit is heel vervelend en als je als zakenman even in New York bent en dringend wilt weten wat er op het Nederlandse journaal te zien was, heb je een probleem. Maar dit hoeft tegenwoordig geen belemmering te zijn om zo’n uitzending niet te kunnen bekijken vanuit het buitenland. Met een paar makkelijke instellingen en trucjes in je computer kun je vanuit het buitenland ook die ‘geblokkeerde’ uitzendingen bekijken. Daar nu komen proxy servers van pas.

Soorten Proxies

Dat er verschillende soorten proxy servers zijn zul je wel begrijpen. Op deze website zul je er een paar tegenkomen waarvan we proberen uit
te leggen welke ze zijn, wat ze doen en hoe je er mee kunt werken.