Proxy Servers bemiddelen tussen twee of meerdere computers. Dat hebben we in andere artikelen op deze website al gelezen. Een van de belangrijkste zaken die worden bereikt met het gebruik van een eigen proxy server is beveiliging en privacy.

Een proxy server kan op een aantal verschillende manieren worden ingesteld. Dat is echter wel werk voor een ervaren systeem beheerder. Wat kun je dan zoal instellen in een proxy server? – Allereerst kun je bepaalde delen van een netwerk of van een netwerkserver blokkeren; – De cache snelheid kan aangepast worden; – Dusdanig instellen dat filters worden omzeild; – Beveiliging en privacy.

Prestaties proxy server

Prestaties kunnen worden verbeterd door het juist configureren van de cache in de Proxy server. Dergelijke instellingen worden veelal gebruikt door grote Internet Service providers en grote bedrijven. Zo’n proxy server kan gegevens van computers buiten het netwerk opslaan om die makkelijke bereikbaar te maken voor de clientcomputers binnen het bedrijfsnetwerk waar de proxy server draait. De belasting voor het netwerk wordt minder en het wordt een stuk makkelijker voor de gebruikers.

Filtering proxy server

Een andere belangrijke toepassing in de configuratie van proxy servers is de filtering om de veiligheid van het netwerk te vergroten en te beschermen. Een bekend voorbeeld hiervan is dat je vanaf je werkplek bijvoorbeeld geen porno websites kunt bezoeken. Maar deze filtering kan zelfs nog veel verder worden doorgevoerd. In de proxy server kunnen blacklists worden gezet en er kan poortfiltering worden ingesteld om het bijvoorbeeld onmogelijk te maken films te downloaden. De proxyserver kan dus wel degelijk voor een veiliger netwerk zorgen. En je baas kan je op die manier productiever laten zijn.

Privacy

Proxy servers kunnen makkelijk worden ingesteld om meer privacy te geven aan clientcomputers in het netwerk. Met deze instelling lijkt het of de proxy server zelf een clientmachine is, zodoende meer privacy genererend. Dit werkt echter alleen als de proxy server een ander IP adres heeft dan de client machines.

Versleuteling

Zogenaamde reverse proxy servers worden vaak gebruikt om de beveiliging te voorzien van encryptie voor andere servers.
Op die manier kunnen ze het netwerk beschermen tegen denials of service-aanvallen. Maar reverse proxy servers doen meer. Daarover is een ander artikel op deze website beschikbaar.

Je eigen thuiscomputer instellen als proxy server. Ook dat is heel goed mogelijk en niet erg moeilijk. Van je thuiscomputer een proxy server maken en zo je thuisnetwerkje veiliger maken, daarvoor zijn op internet vele websites te vinden die je kunnen helpen bij het instellen van een Proxy server.