Er is al veel geschreven over allerhande soorten proxy servers en welk nut ze dienen. We hebben er elders op deze website al een paar de revue laten passeren.

Online proxy servers zijn origineel ingesteld vanuit een ideologisch oogpunt: Internet zou vrij moeten zijn, voor iedereen toegankelijk en zonder beperkingen.

Nut van Online Proxy

De meeste websites op het internet gebruiken geen encryptie, daarmee alle gegevens van bezoekers openbaar makend. Er zijn op internet veel kwaadwillende lieden actief die maar al te graag alles van je willen weten. Niet alleen waar je woont (je IP adres), maar ook meer persoonlijke gegevens. De persoonlijke gegevens waar ze minder plezier en interesse in hebben zijn het type browser je gebruikt, welk besturingssysteem je op je pc hebt geïnstalleerd en wat voor soort beelscherm je gebruikt. Dat zijn gegevens die ze makkelijk overal vandaan kunnen halen. Nee, ze zijn meer geïnteresseerd in je wachtwoorden en inlognamen EN natuurlijk je bankgegevens en creditcard nummers en dergelijke. Natuurlijk neem je daarvoor al de noodzakelijke maatregelen zoals nergens dergelijke gegevens achterlaten waar dat niet strikt noodzakelijk is. Maar dat terzijde. Dat heeft weinig met online proxy te maken, meer met je persoonlijke veiligheid.

Dat het internet voor iedereen en overal goed en gratis toegankelijk zou moeten zijn is dus een ideaal wat nog een aantal mensen hebben. De praktijk is echter dat veel websites geblokkeerd zijn of op andere manieren afgeschermd worden voor iedereen. Uit bovenstaande weten we nu dat dat ook wel nodig is, wie wil er immers bestolen worden?

Anoniem surfen

Door gebruik te maken van online proxy servers kun je anoniem, zonder dat je eigen IP adres bekend wordt, op internet rondkijken en websites bezoeken.  In principe ook websites die door filtering worden afgeschermd of geblokkeerd. Door dus anoniem op internet te surfen en actief te zijn laat je geen sporen achter, geen voetstappen als het ware, zoals je die op het natte strand wel achter laat. In de computer- en internet wereld wordt dit je digitale vingerafdruk genoemd. Adverteerders zijn bijzonder geïnteresseerd welke websites je bekijkt en kunnen je met die gegevens gerichte reclame toesturen of soms bestoken….

Online Proxy gebruiken

Op diverse plaatsen op Internet kun je toegang tot internet via een online proxy server krijgen. Vaak, maar lang niet altijd, zijn hier kosten mee gemoeid,
maar het geeft je in elk geval wel een stuk meer zekerheid, anonimiteit en dus ook veiligheid. Het werkt heel eenvoudig: je typt op een bepaalde website het adres in van een website die je graag wilt bezoeken en je wordt dan anoniem, via een set van proxy servers, met die gewenste website verbonden. Mocht je dit nog niet veilig genoeg vinden kun je altijd nog een stapje verder gaan op proxy gebied en via een VPN gaan surfen (Virtual Private Network). Daar hebben we het op deze website al eerder over gehad in een ander artikel.